AMSTERDAM - Joden in Nederland die willen weten welke producten kosjer zijn, kunnen sinds kort eindelijk veilig afgaan op de officiële lijst van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) op internet. Tot een week geleden was op de NIK-site alleen de verouderde lijst uit 2000 te vinden.

De nieuwe zogeheten kasjroetlijst voor het jaar 5763 in de joodse jaartelling (2002/2003) vermeldt in 33 categorieën voedingsmiddelen (van aardappelproducten tot ijs) wat joden volgens de spijswetten mogen eten. Volgens die wetten is bijvoorbeeld het vlees van bepaalde zoogdieren, vissen en vogels taboe, mogen joden geen bloed eten en is het vermengen van melk en vlees verboden. De lijst is te hier vinden.

Wie afging op de lijst uit 2000, liep de kans om verboden etenswaren tot zich te nemen, waarschuwde de website joods.nl op alarmerende toon. Een peiling onder de bezoekers van de site leerde dat 1237 mensen internet gebruiken als bron van informatie over kosjere producten.

NIK-secretaris R. Vis zei dinsdag dat hij de lijst op internet als gevolg van 'technische problemen' niet eerder had kunnen actualiseren. Maar iedereen die de oude lijst op de site raadpleegde, kon volgens Vis zien dat die van 2000 was. De meest recente kasjroetlijst is altijd bij het NIK op te vragen of in het NIK-jaarboek (loeach) te vinden, benadrukte hij.