AMSTERDAM - De 25-jarige Johan S., die maandag is aangehouden in Brazilië op verdenking van het verkrachten van zeker vier mensen, is tegen de lamp gelopen door zijn internetgedrag. S. stuurde e-mails vanuit internetcafés naar familie en vrienden en liet daardoor digitale sporen na.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De krant heeft S. bezocht in zijn Braziliaanse cel.

S. heeft volgens De Telegraaf 'langdurig' rondgezworven in de binnenlanden van Brazilië en Colombia. De Braziliaanse rechercheur die de verhoren leidt verbaast zich in de krant over S., die als een 'briljante, maar knettergekke charlatan' wordt bestempeld. "Hij geeft ontwijkende, glibberige antwoorden en spreekt zichzelf voortdurend tegen."

Geweld

S. werd sinds april internationaal gezocht, nadat het OM een opsporingsbevel had uitgedaan. Vanwege de ernst van het geweld dat S. gebruikte bij de verkrachtingen en de vrees voor herhaling, besloot het OM S. in het bericht bij zijn volledige naam te noemen en hem herkenbaar in beeld te brengen.

Nederland zal de Braziliaanse autoriteiten vragen S. uit te leveren. Het Zuid-Amerikaanse land heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland en is daarom niet verplicht gehoor te geven aan het verzoek.

Uitlevering

De advocaat van S., Jeroen Soeteman, zegt vrijdag in het Algemeen Dagblad dat zijn cliënt uitgeleverd wil worden en wil worden berecht in Nederland. Daarmee wil S. voorkomen dat hij langdurig in een volle Braziliaanse gevangenis belandt.