AMSTERDAM - Virgin France heeft 600.000 euro boete gekregen wegens muziekpiraterij. De rechter legde de boete op wegens het illegaal downloaden van Madonna's nieuwe single Hung Up om het vervolgens op de eigen site door te verkopen. Dat meldt de BBC donderdag.

De boete houdt in dat Virgin France 100.000 euro boete betaalt aan platenmaatschappij Warner en 250.000 aan France Telecom en Orange. Deze twee Franse telecombedrijven hadden een exclusief contract met platenmaatschappij Warner Music. Dit contract hield in dat zij gedurende een week lang Madonna's single konden aanbieden als download vanaf de site.

Warner laat weten blij te zijn met de uitspraak van de rechtbank. Volgens Warner is de platenmaatschappij erin geslaagd zijn eigen rechten en die van zijn artiesten te beschermen.

Verbazingwekkend

Volgens Herve Payan van France Telecom is de zaak "een verbazingwekkend geval van piraterij door een gerespecteerd bedrijf". Volgens Payan heeft Virgin op een surrealistische manier gehandeld door het nummer te downloaden, de beveiliging te kraken en het vervolgens op de eigen site te koop aan te bieden.

Virgin France verdedigde zich tegenover de rechtbank door te zeggen dat het de exclusieve deal ondermijnd had in het belang van de consument. Die zou volgens de muziekketen door zulke deals te weinig keuze hebben.