AMSTERDAM - Nokia gaat twee Chinese gsm-bouwers aanklagen. Volgens 's werelds grootste mobieltjesfabrikant hebben de gsm-bouwers zich schuldig gemaakt aan het kopieëren van de Nokia 7260. De mobieltjes zouden teveel op elkaar lijken, zo schrijft Reuters woensdag.

Via een rechtzaak wil Nokia bereiken dat de Chinezen stoppen met het namaken en verkopen van de producten. Ook wil het 50.000 euro schadevergoeding zien. Het is voor het eerst dat Nokia een rechtzaak aanspant in China wegens het namaken van producten.

Volgens Amerikaanse autoriteiten is China verantwoordelijk voor zestig procent van alle namaakgoederen. Veel buitenlandse telecombedrijven maken zich steeds meer zorgen over de hoeveelheid namaakmobieltjes die in China geproduceerd en verkocht worden. Naar verluid zou tweederde van alle telefoonwinkels in Beijing en Shanghai neptelefoons verkopen.

Logo's

Voor de consument is het steeds moeilijker om verschil te zien. Er wordt namelijk niet alleen gebruik gemaakt van merknamen die lijken op de grote merken zoals Nokia, er zijn ook veel namaaktelefoons op de markt met de originele Nokia-logo's.

Namakers hadden tot nog toe weinig te vrezen, gezien de lakse houding van de Chinese overheid. Toch komt de Chinese politie steeds vaker in actie tegen kopieërders.

China heeft de grootste telecommarkt ter wereld. Het land kent maar liefst 400 miljoen abonnees. Alleen al afgelopen jaar zijn er maar liefst 100 miljoen mobieltjes verkocht in het land.