AMSTERDAM - De nieuwe opvolger van MSN Messenger, Windows Live Messenger, is niet veilig. Dit verklaarde Gertjan Vroon tegenover De Telegraaf. Via een lek in de beveiliging is het volgens Vroon mogelijk dat ongewenste bezoekers toegang krijgen tot de computers van gebruikers.

MSN Messenger wordt wereldwijd door meer dan 420 miljoen mensen gebruikt en is na Google en Startpagina de best bezochte internetbestemming in Nederland. Volgens Vroon zit daarin ook het gevaar. "omdat het programma door zoveel mensen wordt gebruikt, en zo algemeen is ingevoerd, beseffen maar weinigen dat het gebruik van het programma veiligheidsrisico's met zich meebrengt"

Vroon zegt dat MSN zo gevaarlijk is omdat de firewall voor MSN openstaat. Daarnaast is het onmogelijk de identiteit van andere gebruikers te controleren. "Daardoor kunnen criminele chatters zich voor doen als een bekende waarvan ze de identiteit gestolen hebben. Zo sturen zij berichten met daarin links en als je erop klikt kom je ergens waarvan je niet wist dat je er zou komen. Dan kan er al een wormvirus zijn geïnstalleerd dat gegevens van je computer steelt", aldus Vroon