AMSTERDAM - Computers worden steeds betrouwbaarder. Ging in 2003 zeven procent van alle computers stuk in hun eerste levensjaar, in 2005 was dat slechts vijf procent. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Gartner waar Reuters over bericht.

Hoe ouder een computer, hoe groter de kans dat hij kapot gaat. Na vier jaar is de kans op sneuvelen toegenomen tot 12 procent. Een verbetering ten opzichte van 2003, toen deze kans 15 procent was.

Bezitters van een laptop lopen nog steeds meer kans dat hun apparaat terug naar de fabrikant moet. In 2005 ging vijftien procent van alle laptops stuk in het eerste jaar. Overigens wel een verbetering in vergelijking met twee jaar daarvoor, toen haalde twintig procent van alle notebooks het eerste levensjaar niet.

Moederbord

Bij laptops is vooral het moederbord een kwetsbaar onderdeel. Ook harde schijven zijn vaak de boosdoener. Deze twee onderdelen zijn samen verantwoordelijk voor vijftig procent van de kapotte laptops. Het aantal kapotte beeldschermen bij notebooks is aan het afnemen. Dit bleek in het verleden vaak een probleem, maar daar zijn inmiddels maatregelen tegen genomen.

Gartner wijt alle dalingen aan de verbeterde computerdesigns. Ook het feit dat de kwaliteitszorg tijdens de fabricage verbeterd is, is een reden dat de apparaten steeds langer meegaan.