AMSTERDAM - Het is een van de grootste ergenissen onder pc-gebruikers: de enorme hoeveelheid wachtwoorden die onthouden moeten worden. Uit onderzoek van Citrix Systems blijkt dat deze wachtwoorden-wirwar regelmatig voor problemen zorgt.

De meeste zakelijke computergebruikers in de Benelux hebben meer dan drie verschillende wachtwoorden om in te loggen op diverse applicaties. Een kwart moet zelfs zes tot tien verschillende inlogcodes onthouden. Helemaal zonder gevolgen is dat niet. Zes procent van de 285 ondervraagden geeft aan sommige programma's niet meer te gebruiken, omdat men het wachtwoord vergeten is.

Volgens Rob van der Hoeven van Citrix is dat erg zonde. "Door de wirwar aan inlogcodes gaat ongetwijfeld een hoop tijd verloren aan zoeken en proberen. Ik wil bedrijven dan ook adviseren hun wachtwoorden-beleid eens onder de loep te nemen en te bekijken waar snelle verbeteringen te behalen zijn."

Volgens van der Hoeven zou het wachtwoorden-probleem opgelost kunnen worden middels een 'Single Sign-On' oplossing. Hierdoor hoeft slechts een keer te worden ingelogd, waarna alle onderliggende systemen kunnen worden bereikt.