AMSTERDAM - Computergebruikers zijn bereid meer te betalen voor een computer die beter is voor het milieu. Dat wijst een onderzoek onder pc-consumenten uit, zo meldt de BBC maandag.

Het onderzoek, gedaan in opdracht van Greenpeace in negen landen, wees uit dat Britten tot zo'n 87 euro extra willen betalen voor een PC die het milieu niet aantast. In China loopt dat bedrag zelfs op tot 147 euro.

De computerfabrikant heeft volgens de consument zelf de verantwoordelijkheid om oud computermateriaal op een milieuvriendelijke manier te verwijderen.

Dumpen

Het dumpen van computers in het milieu (e-waste) is een wereldwijd groeiend probleem. In de Verenigde Staten alleen al worden jaarlijks 30 miljoen pc's bij het vuil gezet.

Omdat computers steeds vaker en sneller vervangen worden, ontstaat er een gigantische hoeveelheid giftig afval. De vervuiling is het grootst in India en China.

Dell

PC fabrikant Dell heeft al aangekondigd verschillende chemicaliën te verwijderen uit het product. De fabrikant wil dit uiterlijk in 2009 realiseren. Andere bedrijven zoals Hewlett Packard, Nokia, Samsung en Sony Ericsson hebben ook aangegeven in de nabije toekomst milieuvriendelijkere producten af te leveren.