ROTTERDAM - De rechtbank van Rotterdam is vrijdag niet toegekomen aan de behandeling van de strafzaak tegen de mensen achter twee internetpagina's die justitie ziet als grote markt voor gratis kopieën van films en muziek. Op verzoek van de verdachten moeten onder meer rechercheurs en onderzoekers van de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) worden gehoord.

Justitie beschouwt de sites Releases4u.com en Shareconnector.com als de grootste piraterijsites die ooit in Nederland zijn ontmanteld. Het is voor het eerst dat een groep vermeende internetpiraten voor de strafrechter verschijnt. De vijf verdachten worden beschuldigd van beroepsmatige overtreding van de auteurswet en deelname aan een criminele organisatie.

Samenwerking

De verdediging is vooral benieuwd naar de samenwerking tussen de stichting Brein en justitie. Advocaat R. Maanicus die de drie beheerders van Releases4u.com bijstaat zegt dat justitie zich voor het karretje heeft laten spannen van de stichting. Officier van justitie A. Drogt zegt dat geen sprake is van samenwerking en dat het onderzoek van Brein als aangifte moet worden gezien.

De vijf verdachten (20 tot 33 jaar) uit Amstelveen, Rotterdam, Maarssen (2) en Maastricht menen dat ze niets hebben misdaan. Ze boden links (codes) naar reeds aanwezige beschermde bestanden op het uitwisselnetwerk eDonkey en dat is niet strafbaar, zeggen ze.

Hun advocaten voerden daarom vrijdag al aan dat justitie niet ontvankelijk is. De rechtbank wilde zich daar niet voor de behandeling over uitlaten.

De rechtszaak werd voor onbepaalde tijd aangehouden. De kans bestaat dat de verdachten pas begin volgend jaar weer voor de rechter verschijnen. Het is dan ruim twee jaar geleden dat ze werden aangehouden.