RIJSWIJK - Het eerste proefcentrum voor UMTS in de Benelux is vrijdag geopend in Rijswijk. In de gesloten testomgeving worden de nieuwste toepassingen voor de zogenoemde derde generatie (3G) mobiele telefonie gedemonstreerd.

In het 3G Reality Centre toont Alcatel, een bedrijf dat een deel van de infrastructuur voor UMTS-netwerken levert, wat de mogelijkheden zijn van UMTS. Deze techniek stelt gebruikers in staat veel grotere hoeveelheden data te verzenden dan met gsm of GPRS mogelijk is. Bezoekers kunnen in het centrum onder meer videofoons uitproberen, live video streamen, computerspelletjes spelen en over het internet surfen.

Alcatel is leverancier van basisstations voor UMTS-netwerken. Het bedrijf opende eerder testcentra in Maleisië, Portugal, Zweden, Frankrijk, China en Taiwan. Hoewel het nog niet duidelijk is wat er via UMTS aan diensten zal worden geboden, zegt de telecomleverancier meer geld in de techniek te investeren dan destijds in gsm- en GPRS.

Mobiele operators daarentegen hebben hun investeringen in UMTS-netwerken dit jaar op een laag pitje gezet vanwege de hoge schulden waar zij mee kampen. De telecombedrijven zeggen dat het gebrek aan diensten daarbij ook een rol speelt. Bovendien zijn de benodigde toestellen volgens hen te duur.