NIJMEGEN - Medio 2007 kunnen zwaar aan alcohol verslaafde jongeren therapie tegen hun drankprobleem volgen via internet. Het Nijmeegse Behavioural Science Institute werkt aan een digitale methode die de jeugdige zware drinkers hun automatische, onbewuste voorkeur voor alcohol moet afleren.

Dat kondigt de nieuwe hoogleraar Experimenteel Psychologisch Onderzoek naar Verslaving bij Jeugdigen, Reinout Wiers, volgende week aan in zijn intreerede aan de Radboud Universiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat jonge drinkers die plaatjes bekijken, automatisch afbeeldingen selecteren die te maken hebben met alcohol.

Ze hebben een voorkeur voor de alcoholplaatjes. Die reactie doet zich overigens alleen bij zware drinkers voor. Bij lichte drinkers is geen effect merkbaar, aldus Wiers.

Training

Het is mogelijk om de automatische voorkeur met een gericht trainingsprogramma af te leren. Wiers stelt dat zo'n training een nieuwe behandelmethode kan zijn, naast pillen en praten.

Experimenten in het laboratorium hebben aangetoond dat de voorkeur van jonge alcoholverslaafden te beïnvloeden is, maar de hoogleraar weet nog niet hoe lang het gunstige effect in stand blijft. Hij verwacht dat de training volgend jaar via internet beschikbaar is.