NEURENBERG - Via de officiële weg valt er voor wanhopige voetbalfans nauwelijks iets te regelen. Wie nu nog aan kaartjes wil komen voor de achtste finale van het wereldkampioenschap voetbal tussen Portugal en Nederland, moet zich wenden tot andere kanalen.

Internet is de eenvoudigste manier om - voor veel geld - nog aan tickets te komen.

Handelen

Tonny van Gerwen is donderdag in Duitsland druk aan het werk. De directeur van het Veldhovense reisbureau Van Gerwen is aan het handelen. Hij heeft op de populaire veilingsite Marktplaats.nl een advertentie geplaatst. Twee dames, onder wie zijn dochter, zitten in Veldhoven aan de telefoon. Van Gerwen poogt intussen zo veel mogelijk tickets te bemachtigen voor het duel van zondag in Neurenberg, maar moet tegelijk nog wat kaarten kwijt voor de duels waarin Nederland niet actief is.

Verkopen

"Wat mij betreft hadden ze in Leipzig mogen spelen", zegt Van Gerwen. Omdat Oranje woensdag niet van Argentinië wist te winnen, speelt het nu zondag in Neurenberg tegen Portugal. Voor dat duel had Van Gerwen niet zo veel tickets als voor de wedstrijd van zaterdag in Leipzig, die nu tussen Argentinië en Mexico gaat. "Die kaarten moet ik nu weer zien te verkopen."

Bedrijven

Wie donderdag op Marktplaats kijkt, komt via twee muisklikken al op de plaats van bestemming. Tientallen adverteerders bieden honderden kaarten aan. Vaak zijn het kleine aantallen van particulieren, maar er zitten ook bedrijven tussen die, zoals Van Gerwen, grotere partijen hebben. "Ik heb honderden kaarten, maar ik wil niet met naam genoemd worden", zegt een professionele verkoper. "Ik ga ook niet vertellen hoe ik aan die tickets kom. Als ik mijn contacten weggeef, kan ik wel ophouden."

De verkoper heeft donderdag nog niet gemerkt dat er veel belangstelling is. "Nee, de prijzen zijn te hoog", stelt hij.

Vijfhonderd euro

"De tijd tussen de wedstrijden is te kort voor de handelaren. Ik raak de kaarten wel kwijt, daar maak ik me geen zorgen om." De prijzen zijn inderdaad hoog. De goedkoopste toegangsbewijzen verwisselen voor minstens 500 euro per stuk van eigenaar, de duurste (categorie 1) kosten rond de 1000 euro.

Risico

Ook op internationale websites zijn toegangskaarten voor de WK-wedstrijden te verkrijgen. De Noorse firma Euroteam biedt via de website de mogelijkheid voor alle duels in te schrijven. Per creditcard wordt een bedrag afgeboekt. Het varieert per kaart van 580 tot 1250 euro. Het is een schimmige gang van zaken, maar wanhopige voetbalfans zijn vaak bereid een risico te nemen. Wie kaarten bestelt, moet ze op de dag van de wedstrijd tussen 15 en 20 uur ophalen op de Münzplatz 7 in Nürnberg. Om aan te geven hoe vaag het is: Er wordt bij vermeld dat de koper moet aanbellen bij een appartement op de tweede verdieping.

Van Gerwen wil wel iets meer vertellen over de vele bronnen waaruit hij put. "Ik heb maanden geleden kaartjes gekocht van particulieren, sponsors, de FIFA en particulieren. Ik probeer nu nog tickets voor Portugal-Nederland te kopen, ik heb er nog niet zo veel. Ik wil niet zeggen hoe veel precies, maar het zijn er in elk geval geen honderden." Van Gerwen, die tickets tussen de 590 en 990 euro verkoopt, had voor de achtste finale in Leipzig een veel grotere partij in huis.

"Voor de kwartfinale na Leipzig heb ik 150 kaarten, ook daar moet ik vanaf. Als Oranje de kwartfinale bereikt, heb ik voor die wedstrijd momenteel nul kaarten. Ik was woensdagavond dus niet zo blij met de uitslag. Maar ja, dat is nu eenmaal het risico van dit vak."