AMSTERDAM - Bill Gates heeft toegegeven wel eens illegale versies van films te downloaden. De multimiljardair deed deze bekentenis deze week in een interview met Wall Street Journal, toen een journalist hem vragen stelde over de populaire site YouTube.

Aan het einde van het interview vroeg de interviewer: "U bekijkt fysicavoordrachten en westrijden van de Harlem Globetrotters via de site? Waarop Gates antwoorde: "De database neemt je mee naar al die vreemde sites...". Interviewer: "Maar dat waren gestolen filmpjes, of niet?". Gates: "Gestolen is een groot woord. De eigenaar van de website werd niet betaald voor de zaken waar auteursrechten voor gelden, dus ja."

De uitspraken van Gates zijn enigszins opmerkelijk te noemen. De Microsoft-topman staat immers bekend als een felle tegenstander van internetpiraterij.

Vorige week werd bekend dat Gates zijn dagelijkse werkzaamheden binnen Microsoft over twee jaar zal neerleggen. Hij wil zich gaan richten op liefdadigheidsactiviteiten voor de Bill & Melinda Gates Foundation. Gates zal nog tot 2008 fulltime voor Microsoft blijven werken.