ROTTERDAM - Het zou directeur Jos Molenkamp van kabelbedrijf Casema niet verbazen als er in Nederland over een jaar of twee slechts één groot kabelbedrijf overblijft. Nederland kent nu drie grote ondernemingen op het gebied van kabeltelevisie: UPC, Essent Kabelcom en Casema, waarvan de laatste twee te koop staan.

Molenkamp sprak zijn verwachting donderdag uit op het congres Nationaal Overleg Telecommunicatie in Rotterdam.

Volgens Molenkamp is er veel belangstelling van potentiële kopers voor Casema. Die belangstelling komt volgens hem uit het binnen- en buitenland. De kabelbedrijven hebben elk hun eigen regio waarin zij actief zijn en beconcurreren elkaar niet. De grote concurrentie komt van telecombedrijven (KPN, Tele2) en internetondernemingen die dezelfde diensten aanbieden. Molenkamp heeft daarom al eerder gepleit voor een fusie tussen de kabelbedrijven om het gevecht aan te gaan met die concurrentie.

Afsnoepen

KPN-bestuurder Eelco Blok zei tijdens hetzelfde congres dat kabelbedrijven op dit moment nog meer klanten van KPN afsnoepen via het aanbieden van telefoniediensten dan KPN wint met televisie. KPN sprak echter de hoop uit die ontwikkeling spoedig te keren.

Een mogelijke koper voor de twee kabelaars is UPC. Dat bedrijf is in het verleden groot geworden door de overname van verschillende regionale kabelondernemingen. Mededingingsautoriteit NMa heeft in het verleden een combinatie van UPC en Casema verboden. Maar ook een combinatie waarin diverse investeringsmaatschappijen betrokken zijn, is enkele weken geleden door Essent niet uitgesloten.