AMSTERDAM - Virusexperts waarschuwen internetters voorzichtig te zijn met het openen van e-mails die WK-gerelateerde bestanden bevatten. De eerste WK-worm is enkele dagen geleden opgedoken. Titels als 'Naked World Cup game set', 'Soccer fans killed five teens' en 'Crazy soccer fans' moeten mensen er toe verleiden de bestanden te openen, zo meldt de BBC.

In de mailtjes worden onder meer foto's van naakte voetbalspelers en supporters beloofd. Wanneer de bestanden geopend worden, kopieert de Sixem-A worm zich op de harde schijf. Vervolgens schakelt hij beveiligingssoftware uit en probeert hij spyware binnen te halen. De worm stuurt zichzelf tevens door naar alle e-mailadressen uit het adresboek.

Hoewel beveiligingsbedrijven inmiddels een patch hebben ontwikkeld voor de worm, worden Windows-gebruikers geadviseerd alert en voorzichtig te blijven gedurende het WK.

Aantrekkelijk

Volgens een James Rendell van Internet Security Systems was de WK-worm wel te verwachten. "Grote evenementen zijn zeer aantrekkelijk voor hackers". Volgens hem maken hackers gretig gebruik van grote nieuwsevenementen als het WK.