AMSTERDAM - MySpace gaat het voor vreemden lastiger maken om berichtjes naar jonge gebruikers te sturen. De populaire profielensite, die wereldwijd meer dan 70 miljoen leden heeft, staat onder druk. Jonge tieners worden met enige regelmaat lastig gevallen door opdringerige volwassenen, zo schrijft NY Times woensdag.

Al enige tijd maken ouders, scholen en politici zich zorgen over de Amerikaanse site. Sommige jonge gebruikers worden onbewust blootgesteld aan kinderlokkers en makers van kinderporno.

De beheerders van MySpace nemen daarom nieuwe maatregelen, waarbij er nog genoeg ruimte overblijft om te 'flirten', een van de redenen waarom MySpace zo populair is. "We willen MySpace graag open en toegankelijk houden, maar uiteraard willen we de gebruikers wel beschermen", aldus een woordvoerder.

Berichtjes

Om jongeren beter te beschermen tegen dergelijke gevaren wordt het voor gebruikers ouder dan 18 jaar moeilijker om contact te leggen met kinderen onder de 16. Oudere gebruikers moeten vanaf volgende week de voor- en achternaam, plus het e-mailadres, van de ontvanger invullen om berichtjes te kunnen sturen. Nu volstaat alleen de gebruikersnaam.

Ook wordt het vanaf volgende week voor iedereen mogelijk om aan te geven of het profiel privé moet blijven. In dat geval kan iemand zelf bepalen wie het profiel kan zien. Tevens stopt MySpace met het laten zien van advertenties voor bepaalde producten, zoals online datingsites, voor jongeren onder de achttien.

Kritiek

Vanuit sommige hoeken klinkt kritiek op de maatregelen. Sommigen menen dat de nieuwe maatregelen niet zullen werken, omdat gebruikers gemakkelijk kunnen liegen in hun profielen. Zo kunnen kinderen die niet belemmerd willen worden op hun profiel zetten dat ze 16 zijn. Volwassenen kunnen zich voordoen als een kind van 14.

Het is niet de eerste keer dat MySpace veiligheidsmaatregelen neemt. In april van dit jaar begon de site met het tonen van advertenties waarin gebruikers worden gewaarschuwd voor virtuele kinderlokkers. De profielensite kwam tot deze advertenties na veel druk van autoriteiten als de Amerikaanse Advertising Council en het centrum voor vermiste en misbruikte kinderen.

MySpace heeft voornamelijk jonge gebruikers. Ze kunnen een persoonlijk profiel aanmaken, een weblog bijhouden en foto's publiceren en delen met anderen.