ARMONK - Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft een nieuwe computerchip ontwikkeld die honderd keer sneller loopt dan de huidige halfgeleiders en liefst 250 keer sneller dan chips in mobiele telefoons. Dat maakte het concern dinsdag bekend.

De nieuwe microprocessor is ontwikkeld in samenwerking met het Georgia Institute of Technology en kan een kloksnelheid bereiken van 500 gigahertz, ofwel 500 miljard radiogolven per seconde.

De uitzonderlijke snelheden kunnen worden behaald door de chips af te koelen tot 268,5 graden Celsius onder nul, een temperatuur die normaal alleen in het heelal voorkomt. Bij een kamertemperatuur behaalt de chip nog altijd een snelheid van meer dan 300 gigahertz.

Leger

De chips zijn gemaakt van silicium en germanium en kunnen onder meer worden gebruikt in systemen voor de zakelijke markt of het leger. Volgens de onderzoekers bewijst de halfgeleider dat de mogelijkheden van chips op basis van silicium nog lang niet zijn bereikt.

Computersimulaties zouden al hebben uitgewezen dat het mogelijk moet zijn om computerchips te maken met een kloksnelheid van 1 terahertz (1000 gigahertz).