AMSTERDAM - Bedrijven die zaken doen via internet moeten nog zeker tot 2006 rekening houden met storingen en uitval. Veel ondernemers geloven ten onrechte dat het web net zo betrouwbaar is als de gas- en lichtvoorziening. Dat concludeert onderzoeksbureau Gartner volgens de Volkskrant.

Steeds meer bedrijven verkopen producten op internet en ook maakt personeel steeds vaker gebruik van e-mail, telefoongesprekken of televisie via internet.

Maar internet heeft nog grote kwetsbaarheden, aldus de onderzoekers. Storingen nemen eigenlijk alleen maar toe. "Tot nu toe werden bij aanvallen door hackers vaak alleen afzonderlijke websites uitgeschakeld", vertelt J. Pescatore van Gartner. "Maar volgens experts kost het kwaadwillende hackers weinig moeite om het web plat te leggen."

Als hackers domain name servers bestormen zal het dataverkeer hier veel meer van te lijden hebben. Die servers zetten webadressen om in IP-nummers.

Militaire oorsprong

Ook de ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, erkent de kwetsbaarheid van internet. De ICANN stelt regels op voor domeinnamen en is daarmee één van de grootste centrale bestuursorganen van internet.

Internet komt van oorsprong uit de militaire hoek. Het werd in de jaren vijftig door het Amerikaanse leger gebvouwd om de communicatielijnen open te houden voor het geval er een atoomaanval zou komen.

Gartner beveelt bedrijven aan om geld vrij te maken voor de beveiliging van hun netwerken. Daarvoor moeten ze eerst nagaan of die beveiliging afdoende is.