AMSTERDAM - De zoekmachine Zoekmp3.nl met links naar muziekbestanden op internet moet zijn activiteiten staken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten in een zaak die door de antipiraterij-organisatie BREIN was aangespannen.

Volgens het hof handelen de exploitanten van de zoekmachine onrechtmatig omdat ze geen rekening houden met "belangen van de auteurs- en nabuurrechthebbenden op die bestanden". Het hof veegde het argument van tafel dat de exploitanten gebruikers van de zoekmachine waarschuwden tegen het inbreuk maken op die rechten.

Surfers zijn volgens het hof juist op zoek naar ongeautoriseerde gratis muziek en trekken zich doorgaans weinig aan een dergelijke waarschuwing.

De uitspraak van het hof staat haaks op die van de rechtbank in Haarlem die in 2004 juist de exploitanten van de zoekmachine in het gelijkstelde. De website van de zoekmachine was vrijdag al uit de lucht.

Inbreuk

De rechtbank vond dat de exploitant Techno Design geen inbreuk maakte op de auteursrechten omdat de website de internetters slechts doorverwees. De muziekbestanden werden vervolgens direct overgedragen van de aanbieder naar de gebruiker. BREIN noemde de uitspraak destijds onacceptabel en verbazingwekkend en ging in hoger beroep.

Op de site van de zoekmachine stonden tienduizenden links naar muziekbestanden. De site kreeg soms 50.000 bezoekers per dag.