ROTTERDAM - Online gepest worden lijkt de psychologische gevolgen van het 'gewoon' pesten te verergeren. Dit blijkt donderdag uit een onderzoek van IVO, een wetenschappelijk beureau voor onderzoek en advies op het gebied van leefwijzen en verslaving.

Kinderen tussen de 11 en 15 jaar die zowel in het echte leven als in een virtuele leven worden gepest zijn somberder, eenzamer en hebben een negatiever zelfbeeld dan kinderen die alleen online of alleen in het echt worden gepest.

Jongeren die in het echte leven worden gepest, lopen een groter risico om ook online te worden gepest. Overigens gebruiken de gepesten ook vaker het internet dan jongeren die niet in het echt gepest worden. Zo leren zij in de virtuele wereld om te gaan met negatieve ervaringen en kunnen zij gevoelens van eenzaamheid via het chatten en internetten voorkomen. Aan de andere kant verhoogt het vele internetten ook de kans om gepest te worden.

Verslaving

Jongens en leerlingen op een vmbo-school zijn vaker het slachtoffer van pesterijen dan meisjes en scholieren op havo en vwo. Een op de 25 leerlingen is verslaafd aan het internet. Deze jongeren gebruiken het web gemiddeld 24 uur per week, terwijl niet-verslaafden gemiddeld elf uur internetten.

Het monitoronderzoek 'Internet en Jongeren' wordt uitgevoerd onder 4500 leerlingen van de laatste twee groepen van de basisschool en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs.