AMSTERDAM - "De ene dag lag hun gezamenlijke dagboek nog in de kast, de volgende dag konden ze hun privé-leven terug lezen op internet. Hun leven staat volledig op zijn kop", vertelt de advocaat van de twee studentes, G. J. van de Kamp in het Utrechts Nieuwsblad. De vriendinnen hebben aangifte gedaan bij de Utrechtse politie van diefstal en van het schenden van het auteursrecht.

Een verdachte heeft de politie nog niet aangehouden. Het onderzoek naar de 'dagboekdief' zou zich vooral richten op vrienden en studiegenoten van de slachtoffers. Beide studentes, die inmiddels zijn ondergedoken, zijn actief lid van een studentenverening. Het dagboek werd vorige week uit het studentenhuis van de twee gestolen, onder de scanner gelegd en vervolgens op het net gezet.

Internetproviders XS4ALL en Wanadoo hebben inmiddels de homepages verwijderd waar gelinkt werd naar het dagboek waarin de vriendinnen hun seksuele ervaringen uitwisselen. Veel van de jongens die met naam, telefoonnummer en 'rapportcijfers' in het dagboek stonden, worden nu telefonisch lastiggevallen.

Advocaat

Weblogs en andere sites die het dagboek of delen daarvan op hun site hebben staan, worden door Van de Kamp dringend verzocht het te verwijderen anders volgen juridische stappen. Iedereen die citeert uit het dagboek of namen vermeldt wordt met een fax op de vingers getikt, zo schrijft het Utrechts Nieuwsblad.

Filmpje

De laatste tijd worden studenten vaker in verlegenheid gebracht door seksueel getinte onthullingen via het web. Half oktober werd een pikant filmpje van een student aan de Hogeschool in Brabant gestolen. Hij had een vrijpartij met zijn vriendin gefilmd. Het digitale filmpje was gestolen van zijn laptop en op het net gezet.

Seksfoto's

Begin vorige maand werd een tweedejaars student van de hogeschool in Den Bosch het slachtoffer van diefstal van seksfoto's van zijn vriendin en hem. Alle studenten en medewerkers van de hogeschool ontvingen per mail de seksfoto's.