STRAATSBURG - De PvdA in het Europees Parlement vreest dat Nederlandse consumenten het slachtoffer worden van een grootschalig akkoord tussen zes Europese telecomaanbieders voor roaming, de kosten voor het beluisteren van gsm-gesprekken in het buitenland.

Volgens PvdA-Europarlementariër Max van den Berg lijkt dit op "kartelvorming en oneerlijkheid voor consumenten".

Zes grote Europese aanbieders hebben afgesproken de doorgaans hoog oplopende roamingkosten te verlagen, zodat de kosten voor het beluisteren van een gesprek in een ander EU-lidstaat in principe even hoog zijn als in eigen land. Europees Commissaris Viviane Reding (media en telecom) wil dit op termijn ook verplicht invoeren in de hele EU.

Maatregelen

KPN heeft aangegeven nog even te willen wachten op de exacte maatregelen van Reding en kon daarom niet deelnemen aan de afspraak van de zes grote, niet-Nederlandse aanbieders. Van den Berg heeft daarover nu vragen gesteld aan Reding.

De PvdA-politicus: "Het lijkt er veel op dat er sprake is van een kartel voor lagere roamingkosten en dat is eigenlijk verboden. Vooral omdat de Nederlandse consument hiervan uitgesloten blijft. Wij zouden graag zien dat de Europese Commissie hier snel tegen optreedt."

Sms-bericht

De PvdA-aanvoerder in Straatsburg vreest ook dat de zes grote aanbieders niet geheel kostenloos minder in rekening zullen brengen voor roaming in het buitenland. "Wie zegt niet dat ze de verloren inkomsten compenseren door bijvoorbeeld de prijs voor het ontvangen of versturen van een sms-bericht te verhogen", aldus Van den Berg.