NIJMEGEN - De glossy vakantiereisgidsen krijgen steeds meer concurrentie van websites waar vakantiegangers de reisaccommodaties beoordelen. En dan kan het zomaar zijn dat het rustig en landelijk gelegen hotel uit de reisgids in werkelijkheid een nachtmerrie blijkt te zijn, omdat er 's nachts onophoudelijk hondengeblaf klinkt.

"Wij bieden een onafhankelijk platform waar reizigers elkaar ontmoeten en informeren", zegt Rob Driessen van www.zoover.nl. De website staat model voor de opmars van vakantiebeoordelingssites. " In mei trokken we 1,3 miljoen bezoekers, in totaal verwachten we dit jaar boven de vijftien miljoen te komen. Daarmee zijn we de grootste van Nederland."

Op www.zoover.nl staan inmiddels 12.000 bestemmingen en 65.000 accommodaties. Hotels, campings, vakantieparken en zelfs cruiseschepen; je kunt het zo gek niet verzinnen of het is beoordeeld door mensen die er hebben vertoefd.

Vakantiefoto

Het in Nijmegen gevestigde zoover.nl telt acht werknemers die continue alle beoordelingen verwerken. Sinds kort kunnen bezoekers aan hun beoordeling ook een vakantiefoto toevoegen. En in de toekomst zal ook de 'homevideo' zijn opmars maken, voorspelt Driessen.

Johan Schuil is eigenaar van www.camping-frankrijk.nl Op de site staan 11.000 Franse campings. "Een uit de hand gelopen hobby. Het aantal bezoekers en beoordelingen groeit als kool. Dit jaar reken ik op drie miljoen bezoekers", denkt Schuil. Wie op een campingbeoordeling klikt kan ook aanvullende informatie krijgen over de omgeving, de website van de accommodatie en boekingsmogelijkheden.

Reclame

Ook bij www.zoover.nl is het meestal mogelijk om met één muisklik in contact te komen met de touroperators die de geselecteerde bestemming aanbieden. "We verdienen ons geld met reclame, maar de beoordelingen blijven onafhankelijk. Dat zal ook nooit veranderen, want aan die onafhankelijke beoordelingen danken we ons bestaansrecht", aldus Driessen.

De site www.reisweb.nl werkt met reisambassadeurs. Kenners van een bepaald land of gebied vertellen over de ins en outs en bieden zich aan als vraagbaak. Via een reizigersplatform kunnen bezoekers bovendien vragen stellen die door andere bezoekers worden beantwoord. Zo krijgt iemand die vraagt naar veilige overnachtingsplekken langs de Franse autosnelweg van een zogeheten ervaringsdeskundige keurig een lijstje voorgeschoteld waar met een gerust hart de caravan kan worden geparkeerd.

Rancune

De sites is er alles aan gelegen misbruik van beoordelingen te voorkomen. Uit rancune over een tegenvallende accommodatie willen mensen nog wel eens het rapportcijfer 0 of 1 uitdelen. Anderzijds wordt ook wel eens geprobeerd een accommodatie op te hemelen door onrealistisch hoge cijfers te geven. "Tussen de 'gewone' beoordelingen vallen dergelijke uitschieters meteen op. We grijpen dan in. De ene keer ontdekken we het zelf, het komt ook voor dat andere bezoekers ons er op attenderen", zegt Driessen.

Accommodatie-eigenaars worden soms behoorlijk zenuwachtig van een lage beoordeling. "Een enkele keer wordt zelfs met de rechter gedreigd, maar daar laten we ons niet door van de wijs brengen", vertelt Schuil van de Franse campingsite.

Kwaliteit

Nederlands grootste touroperator TUI, met onder meer de reisorganisaties Holland International en Arke, onderkent de kracht van de beoordelingssites. "Op Zoover.nl kijken we hoe onze eigen accommodaties worden beoordeeld. Natuurlijk bewaken we de kwaliteit ook door eigen agenten die de accommodaties bezoeken. De site van Zoover.nl is beslist een waardevolle toevoeging", aldus woordvoerster Simone van den Berk van TUI Nederland.

Ook signaleert de touroperator een duidelijke stijging van het aantal reizen dat via een doorlink bij www.zoover.nl bij Arke wordt geboekt. Driessen spint er garen bij. "We zijn nog lang niet aan het eind van onze mogelijkheden. De beoordelingscriteria worden nog gedetailleerder.

Wensen

Uiteindelijk kan de bezoeker straks tot in detail zijn eigen wensen intoetsen, binnen luttele seconden krijgt hij dan een overzicht van accommodaties die helemaal op de persoonlijke behoeften zijn toegesneden."