AMSTERDAM - Veel jongeren zijn onafscheidelijk van hun mobieltje. Dat het apparaat uit moet in de klas vinden velen dan ook een ramp. Volgens The New York Times lijkt de jeugd daar iets op gevonden te hebben: een ringtone die volwassenen niet kunnen horen.

De ringtone is gebaseerd op een uitvinding van een beveiligingsbedrijf uit Wales. Zij ontwikkelden de Mosquito in de strijd tegen hangjongeren. Het hoogfrequente geluid zou ideaal zijn om overlastgevende jeugd te verjagen op hangplekken. Jongeren kunnen dit geluid horen, maar omdat naarmate mensen ouder worden het vermogen om hoge frequenties waar te nemen afneemt, is het mogelijk dat mensen ouder dan 25 jaar de toon niet meer kunnen horen.

In omgevingen waar je als jongere je mobieltje uit moet zetten is de ringtone dus ideaal om te horen of je nog een sms'je hebt ontvangen, zonder dat bijvoorbeeld de docent ook maar iets merkt.

Goede imitatie

Volgens woordvoerder Simon Morris van Compound Security, het bedrijf dat de Mosquito uitvond, is de ringtone niet helemaal hetzelfde als het geluid dat zij ontwikkelden. Hij geeft echter toe dat het om een "behoorlijk goede imitatie" gaat. Ook prijst Morris de vindingrijkheid van de kinderen.

Het bedrijf is, nadat bekend werd dat scholieren hun uitvinding hadden gebruikt voor heel andere doeleinden, zelf een Mosquito-ringtone gaan verkopen.