AMSTERDAM - Nederland behoort wereldwijd tot de toptien van landen van waaruit phishing-aanvallen worden ondernomen.

Dit blijkt uit een rapport van het zogenoemde Anti Fraud Command Center van beveiligingsbedrijf RSA Security. In april bezette Nederland nog de dertiende plek in de toplijst van landen die phishingsites hosten. In die maand werden meer dan veertig aanvallen gehost.

De afgelopen maand kwam ons land in de toptien terecht. De onderzoekers verklaren dit uit het feit dat er een groot aantal speciaal op Nederland gerichte aanvallen zouden zijn geweest. Bekend zijn de afgelopen maanden de diverse mails die zogenaamd uit naam van de Postbank worden verstuurd.

Van alle aanvallen die niet werden gericht op Amerika kwam maar liefst 7 procent in Nederland terecht. Engelsen (37 procent), Australiërs (15 procent) en Spanjaarden (15 procent) hebben het meest last van de nepmailtjes.

In de maand mei zou verder minimaal 2 procent van alle phishingaanvallen in Nederland worden gehost. Na de Verenigde Staten vormt Duitsland met 14 procent (een stijging van 6 procentpunt ten opzichte van april) de belangrijkste plek voor phishers om hun activiteiten te hosten.