HOUTEN - De Nederlandse markt voor mobiele telefonie groeit dit jaar met 3 tot 4 procent. Deze verwachting is donderdag uitgesproken door het onderzoeksbureau Telecompaper. Het bureau ging begin dit jaar nog uit van een groei van 5 procent, maar heeft deze prognose na een zwak eerste kwartaal neerwaarts bijgesteld.

De inkomsten van de mobieletelecomaanbieders in Nederland kwamen in het eerste kwartaal uit op 1,44 miljard euro. Dit betekende een daling van 3,9 procent ten opzichte van de omzet in het vierde kwartaal. In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar was er wel een stijging van 3,1 procent, maar die marktgroei is volgens Telecompaper onvoldoende om vast te houden aan de prognose van 5 procent. Volgens directeur Ed Achterberg hebben de aanbieders last van prijsdruk.

Alle grote telecombedrijven zagen de omzet dalen in vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar. KPN, Vodafone en T-Mobile wisten wel marktaandeel te winnen. Orange was de grote verliezer.

Het marktaandeel van de onderneming zakte van 9,4 naar 8,3 procent. De telecomsector had eind maart 16,9 miljoen klanten voor mobiele telefonie tegen 16,88 miljoen in december 2005.