DEN HAAG - Het Amerikaanse bedrijf Liberty Media mag het kabelbedrijf Casema vooralsnog niet overnemen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wil eerst een nader onderzoek instellen naar de voorgenomen overname van kabelbedrijf Casema.

Liberty Media is tevens grootaandeelhouder in het Amsterdamse UPC. Na de aankoop van Casema zou het Amerikaanse bedrijf ongeveer 60 procent van de kabelaansluitingen in Nederland bezitten.

De NMa is bij een eerste onderzoek tot de conclusie gekomen dat de overname kan leiden tot een economische machtspositie. Dat kan de concurrentie op de Nederlandse markt ernstig belemmeren. Daarom is voor de concentratie een vergunning vereist, aldus de mededingingsautoriteit donderdag in een verklaring. Naast UPC en Casema is er nog een grote speler; Essent Kabelcom met een marktaandeel van ongeveer 25 procent.

Volgens de NMa moet het onderzoek meer helderheid geven over de gevolgen die de overname van Casema kan hebben voor het aanbod van zenders. Op een vergunningsaanvraag dient de mededingingsautoriteit binnen dertien weken een beslissing te nemen. Een woordvoerster van Liberty Media zei donderdag dat de onderneming niet afziet van de aankoop, maar inderdaad de vergunning voor het tweede onderzoek aanvraagt.

In iedere Nederlandse regio is slechts een kabelbedrijf actief. Hierdoor kan de consument niet kiezen tussen verschillende kabelexploitanten. De NMa concludeert voorlopig dat Liberty een te grote invloed kan uitoefenen op het aanbod van zenders in Nederland. Dit kan leiden tot een beperkter of duurder aanbod. De overname werd in augustus bekendgemaakt door de beide partijen. Liberty Media zou 750 miljoen euro betalen voor Casema.

Begin dit jaar trok het Amerikaanse bedrijf zich terug uit Duitsland toen de kartelautoriteiten daar een stokje stak voor de overname van de kabels van Deutsche Telekom.