AMSTERDAM - Tegenwoordig is internet het medium bij uitstek om te handelen in tweedehands spullen. Dat is niet alleen gunstig voor consumenten, die vaak een hoop geld besparen door het kopen van een tweedehands product. Ook het milieu heeft er baat bij. Uit onderzoek dat Marktplaats.nl heeft laten uitvoeren door Heliview blijkt dat flink wat afval en energie bespaard wordt door de tweedehands handel op internet.

In de categorie audio- en videoapparatuur zijn de afgelopen twee jaar 297.000 producten aangeschaft via Marktplaats.nl als alternatief voor een nieuw product. Daardoor is zeker 1.070.453 gigajoule bespaard.

De tweedehands handel op Marktplaats zorgt ook voor beduidend minder afval. Zo is de afgelopen twee jaar maar liefst 151.073 ton afval bespaard. Ter vergelijking: per jaar produceert een huishouden ongeveer 500 tot 800 kg huisafval.

Water

Daarnaast hebben tweedehands producten als alternatief voor nieuwkoop een waterbesparing opgeleverd van 1.495.134,6 kubieke meter. Dit staat gelijk aan het waterverbruik van zeker 15.000 huishoudens per jaar. Ook is door de online handel bespaard op de uitstoot van zwavel- en koolstofdioxide.

Ruim vier miljoen Nederlanders hebben in de afgelopen twee jaar een tweedehands artikel aangeschaft. Zestig procent van deze aankopen is online gedaan. Marktplaats is nog altijd marktleider als het gaat om handelsites. Zeker 92 procent van de ondervraagden maakt gebruik van Marktplaats. Speurders wordt door 42 procent van de internetters gebruikt, op de voet gevolgd door eBay (41 procent).

Milieuontlasting

Geldbesparing is voor veel mensen een belangrijke reden om een tweedehands product te kopen. Maar ook milieuontlasting is een belangrijke motivatie. Van de verkopers zegt 36 procent milieuontlasting een belangrijke reden te vinden om goederen online aan te bieden.