PARIJS - De Franse uitgeversgroep La Martinière Group heeft dinsdag bij een rechtbank in Parijs een aanklacht ingediend tegen Google wegens piraterij. De uitgeversgroep vindt dat de Amerikaanse internetonderneming "auteursrechten schendt en vervalsingen vervaardigt" door miljoenen boeken te scannen en op haar website te zetten.

La Martinière bezit onder meer de Franse uitgeverij Seuil, het Zwitserse Delachaux et Niestlé en de Amerikaanse uitgever van kunstboeken Harry N. Abrams. Het Franse uitgeversconcern daagt zowel de Franse dochter Google France als het Amerikaanse moederbedrijf voor de rechter.

Google begon vorig jaar met het opzienbarende project om miljoenen boeken uit de belangrijkste bibliotheken te scannen en te archiveren. Google scant alle boeken, tenzij daar uitdrukkelijk bezwaar tegen wordt gemaakt door de uitgever.

De Franse vakorganisatie SNE, die vierhonderd uitgevers vertegenwoordigt, heeft al meerdere malen bezwaar aangetekend tegen het project en gedreigd met juridische stappen.