RIJSWIJK - Jongeren die op profielwebsites als hyves.nl, sugababes.nl en superdudes.nl een profiel aangemaakt hebben met hobby's, interesses en foto's, lopen een groot risico. Dit meent bijna de helft van de 1100 ondervraagden van een onderzoek van hcc, de vereniging van computergebruikers, dat dinsdag bekend werd.

Meer dan 90 procent van de ondervraagde leden van hcc vindt dat er risico's kleven aan het plaatsen van profielen op profielsites. De veiligheid van de jongere zou in het geding zijn.

Ouders zijn de aangewezen personen om hun kinderen bewust te maken van gevaren van dergelijke sites, meent driekwart van de ondervraagden. Ook zouden de beheerders van de site daar verantwoordelijk voor zijn, vindt 19 procent. Voorlichting zou het effectiefste instrument zijn om de risico's van profielsites te verminderen.

Seks

De leden vinden kennis en vermaak (58 procent) en het vertrouwd raken met techniek (25 procent) de belangrijkste voordelen voor jongeren die opgroeien met computers en internet. Een belangrijk nadeel vinden de leden dat jongeren veel achter de computer zitten en daardoor een minder sociaal leven hebben. Ook vindt een derde van de ondervraagden de blootstelling aan seks en geweld een nadeel.