HILVERSUM - De straling van UMTS-masten is niet gevaarlijk. Dat blijkt volgens staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) uit een onderzoek waartoe de Nederlandse regering opdracht had gegeven.

Hij zei dinsdag in RTL Nieuws dat uit het Zwitsers onderzoek "ondubbelzinnig blijkt dat er geen gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn aan te tonen".

Veel gemeenten weigerden tot nu toe UMTS-masten te plaatsen omdat TNO in 2003 had geconcludeerd dat UMTS-antennes bij mensen kunnen leiden tot duizeligheid en tintelingen. Dit verkennende onderzoek van TNO is door de Zwitsers herhaald en uitgebreid.

Masten

Van Geel gaat ervan uit dat gemeenten door de uitkomsten van dit onderzoek wel toestemming geven om de masten te plaatsen. UMTS is een nieuwe techniek voor onder meer telefonie, die gebruikers meer mogelijkheden biedt, waaronder snelle internetdiensten.

Een woordvoerder van MoNet (Mobiele Netwerkoperators), waarin KPN, Vodafone, Orange, Telfort en T-Mobile zijn vertegenwoordigd, vindt de conclusies van het onderzoek "erg prettig om te horen".

Emoties

Hij gaat ervan uit dat de gemeenten die hebben gezegd te zullen wachten op het onderzoek, nu hun beleid aanpassen. "Een overheidsorganisatie heeft de taak te oordelen op basis van feiten en nietemoties. Tot nu toe hebben sommige gemeenten zich laten leiden door de emoties van inwoners."

Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten er ook van uit te gaan dat de gemeenten die "om deze reden hun beleid hebben gewijzigd, hun beleid zullen aanpassen". Volgens haar overleggen de VNG, MoNet en de ministeries van VROM en Economische Zaken donderdag over de resultaten van het onderzoek.

Vergunningen

In onder meer de gemeente Tilburg werden vergunningen voor nieuwe UMTS-masten opgeschort. Het stadsbestuur is blij met de resultaten van het onderzoek. "We weten waar we aan toe zijn en het neemt veel onrust weg", liet wethouder Els Aarts (Volksgezondheid) weten. "We kunnen zaken niet binnen een uur terugdraaien. Ik kan ook niet vooruitlopen op een collegebeslissing, maar dit gaat zeker consequenties hebben voor het beleid."

De gemeente Breda heeft nog geen inhoudelijke reactie. Milieuwethouder Wilbert Willems (GroenLinks) wil het Zwitsers onderzoek eerst zelf lezen, zegt zijn woordvoerster. De wethouder wil daarna overleggen met andere gemeenten die hun medewerking aan de plaatsing van UMTS-masten hadden gestaakt.

Koerswijziging

De gemeente Haarlemmermeer, die plaatsing van masten in woonwijken weigerde, is niet van plan haar beleid voor de plaatsing van UMTS-masten te wijzigen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente dinsdag gezegd. Dat nu uit een onderzoek blijkt dat de straling niet schadelijk is, is nog geen reden voor een koerswijziging, aldus de zegsman. Haarlemmermeer wil de masten daarom uit bewoonde gebieden blijven weren.

De vereniging Stop UMTS schrijft op haar site dat "Van Geel vergeet dat de wetenschappers zelf gezegd hebben dat uit dit onderzoek geen conclusies getrokken mogen worden. Ook zegt hij dat er honderden onderzoeken zouden zijn die geen schadelijkheid aantonen". Volgens de stichting zijn er meerdere onderzoeken die de schadelijkheid van de UMTS-straling aantonen.