LOS ANGELES - De chipmarkt zal volgend jaar flink groeien, maar laat zich nog altijd niet van zijn beste kant zien. Dit verwacht het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest, dat veel onderzoek verricht in de IT-industrie. Volgens Dataquest zal 2003 vooral een "overgangsjaar" zijn op weg naar meer groei.

De chipverkopen nemen volgend jaar met circa 12 procent toe tot ,8 miljard dollar. Dit jaar bedraagt de groei circa 0,5 procent na een sterke daling van 32 procent in 2001.

Het herstel is vooral te danken aan een sterk eerste halfjaar, toen voorraden bij afnemers werden aangevuld. In de tweede helft valt de groei zwakker uit, aldus Dataquest. Volgens het bureau heeft de chipmarkt zich goed gehouden in het derde kwartaal, maar zal dit niet doorzetten in het huidige trimester omdat de productie van elektronische apparatuur zwak blijft.

De groei zit in chips voor mobiele telefoons. Oude telefoons worden vervangen door modernere versies met meer mogelijkheden, waar ook de chipfabrikanten van profiteren. De pc-markt stond daarentegen nagenoeg stil, iets wat volgens de onderzoekers wel kan veranderen omdat in die markt wel beweging moet komen gezien de relatief oude staat van vele computers.