ROME - De nieuwe website van de Vaticaanse bibliotheek opent met een citaat van de Rotterdamse humanist Erasmus. Tot nu toe waren de manuscripten, documenten en andere antieke teksten alleen voor wetenschappers beschikbaar. Maar de virtuele deuren van een van de grootste bibliotheken ter wereld zijn voortaan voor iedereen te openen via www.vatican.va.

Op de openingspagina staat in het Latijn het citaat van Erasmus (1469-1536): Nunc adeamus bibliothecam, non illam quidem multis instructam libris, sed exquisitis (Laten we nu naar de bibliotheek gaan, weliswaar niet de rijkste in aantal, maar de fijnste).

De verzameling, die onder paus Nicolaas V in de vijftiende eeuw gestalte kreeg, telt inmiddels ruim anderhalf miljoen boeken, ongeveer 8000 wiegendrukken, etsen of fotografieën, 300.000 munten en penningen en ontelbare kunstvoorwerpen.

Via de elektronische catalogus kunnen bezoekers al ruim 800.000 werken raadplegen, maar het bestand wordt nog dagelijks aangevuld. De internetpagina is verdeeld in vijf secties: de geschiedenis en structuur van de bibliotheek, algemene informatie, de catalogus en de (kunst)schatten, waaronder enkele bijbels, manuscripten van kunstenaars als Michelangelo en Bernini en afbeeldingen van het gelaat van Christus.