AMSTERDAM - Te veel makers van strips op het internet doen vrijwel niets met de specifieke mogelijkheden van het medium. Dat zei juryvoorzitter Jeroen Mirck zaterdagmiddag in Haarlem bij de uitreiking van de Clickies, de prijs voor de beste strips op internet.

"Internet kan het beeldverhaal vernieuwen, maar dan moeten de makers ook van de gebaande paden af durven stappen. Te veel online strips zijn niet meer dan strips verdwaald op een beeldscherm."

Liz Groenveld won de Clickie voor de beste verhalende webcomic van de Benelux. De Nederlandse tekent een wekelijks feuilleton over de belevenissen van een stel hippe vrienden in Amsterdam. De Nederlander Stephan Brusche won de Humor Clickie Benelux met zijn eenvoudige stripjes, die tot leven komen wanneer de computermuis er overheen gaat. De Brit Daniel Merlin Goodbrey is de winnaar van de International Clickie. Op zijn website zet de kunstenaar uiteenlopende stripexperimenten.

Stripdagen

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Clickies worden uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de achtste editie van de Stripdagen Haarlem. De organisatie van de Stripdagen, die zaterdag en zondag plaatsvinden, verwacht ongeveer twintigduizend bezoekers. Tijdens de Stripdagen wordt zondag verder de StripPersPrijzen uitgereikt.