AMSTERDAM - De Nederlandse weblogger Ertan Kilic is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Ertan zich schuldig gemaakt aan het beledigen van minister Verdonk en het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen homo's.

In 2004 plaatste Ertan een open brief op zijn weblog waarin hij opriep Verdonk te stenigen. De minister deed daarop aangifte.

Ook kwetste hij de homogemeenschap door op zijn weblog dingen te schrijven als: "Zodra de islamitische wet van kracht is in Nederland zal ik de eerste zijn die elke protesterende homo, met het hoofd naar beneden, van de Westertoren af zal duwen." Ook schreef Kilic het Homomonument te willen opblazen en riep hij zijn lezers op een "explosief feestje" te maken van de Canal Parade.

Aangifte

Bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kwamen in de afgelopen jaren meer dan 130 meldingen binnen over de diverse Ertan-weblogs. In 2004 en 2005 deed het MDI aangifte wegens discriminatie van homoseksuelen.

Het verweer van de advocaat dat de tekst inzake de Canal Parade niet van Ertan zelf was, maar een citaat dat hij van een andere website had overgenomen, mocht niet baten. De rechter is van mening dat Ertan de tekst "tot de zijne" heeft gemaakt.

Spanning

Volgens de rechter heeft Ertan met zijn teksten bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. Ook heeft hij bijgedragen aan de toenemende spanning in de maatschappij.

Het MDI is verheugd met de uitspraak. Volgens het MDI is met dit vonnis wederom invulling gegeven aan het principe: 'wat offline geldt, geldt ook online'. Het MDI denkt dat men steeds meer begint te beseffen dat het wereldwijde web geen aparte wereld is waar andere regels zouden gelden dan 'in real life', maar dat het internet juist onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven.

Taakstraf

Het is voor het eerst dat een Nederlandse weblogger een taakstraf heeft gekregen wegens belediging en aanzetten tot geweld en discriminatie.