BREDA - Een van de twee verdachten uit het grootste onderzoek ooit naar computercriminaliteit in Nederland, komt vrijdag op vrije voeten. De rechter in Breda heeft donderdag de voorlopige hechtenis van de 27-jarige man uit het Zuid-Hollandse Rijswijk opgeheven.

De kans op herhaling is in zijn geval verdwenen, oordeelde de rechtbank. De 20-jarige hoofdverdachte uit Loon op Zand blijft juist wegens het recidivegevaar wél vastzitten.

De verdachten werden begin oktober 2005 gearresteerd. Het Openbaar Ministerie verdenkt het duo volgens de definitieve beschuldigingen van inbraak en vernieling van computers. Met een zelfgeschreven virus probeerden ze reclame- en spionagesoftware op miljoenen computers te installeren. Het daarmee ontwikkelde netwerk computers zouden ze bovendien hebben misbruikt voor afpersing en oplichting van enkele buitenlandse softwarebedrijven.

Dure apparatuur

De jongste verdachte zou verder rekeningen van het online betalingssysteem PayPal hebben geplunderd. Zo bestelde hij op kosten van anderen dure apparatuur zoals mp3-spelers, draagbare spelcomputers, laptops, digitale videocamera's en sieraden.

Zijn advocaat diende donderdag tevergeefs een verzoek tot wraking van de rechtbank in. De raadsman betichtte de rechters van partijdigheid. Ze zouden zijn cliënt al schuldig hebben verklaard aan grootschalige computerinbraak.

Ernst

Rechtbankvoorzitter P. Kooijman verdedigde zich door te stellen dat hij alleen de ernst van de verdenkingen heeft willen duidelijk maken. De wrakingskamer oordeelde dat de rechtbank zich inderdaad "ongelukkig" had uitgelaten maar wees het verzoek af.

Op 24 en 25 augustus hopen OM, rechtbank en verdediging de zaak inhoudelijk te behandelen.