DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat een proef met alarm-sms'jes uitbreiden met nieuws- en weerberichten. De proefpersonen in Zeeland krijgen niet alleen een tekstberichtje op hun telefoon bij rampen en calamiteiten maar ook bij smog- en verkeersproblemen. Dat laat het ministerie donderdag weten.

De sms'jes worden verzonden met cell broadcasting, een techniek waarbij iedereen die zich in een bepaald gebied bevindt, automatisch een sms krijgt. Voor het bericht moet de ontvanger eenmaal de telefoon goed instellen. Eerder liepen proeven met deze techniek in Zoetermeer en Utrecht.

Reacties

Met de uitbreiding wil het ministerie vaststellen of cell broadcasting ook kan worden gebruikt voor andere diensten dan rampenalarmering. Het ministerie let dan vooral op de reacties van de ontvangers op de verschillende berichten. Ontvangers kunnen zelf instellen wat voor soort berichten ze willen ontvangen.

Iedereen

Cell broadcasting is ongevoelig voor opstoppingen in het telefoonverkeer. Daardoor kan bij een ramp iedereen in het gebied binnen drie minuten de sms ontvangen. De proef loopt tot half augustus.