LOS ANGELES - De nieuwe spelcomputer van Nintendo, de Wii, is door Amerikaanse media uitgeroepen tot de grote winnaar van de gamesbeurs in Los Angeles vorige maand. Het apparaat, dat later dit jaar op de markt komt, ontving woensdag de prijzen 'Best of Show' en 'Best Hardware'. Het liet daarmee de PlayStation 3 van Sony achter zich.

Nintendo verbaasde de gamesjournalisten met zijn nieuwe manier van besturing van karakters in een computerspel. De Japanse onderneming maakt onder meer gebruik van bewegingssensoren waardoor een speler met slagbewegingen bijvoorbeeld kan tennissen op het televisiescherm. Sony en Microsoft hebben bij hun nieuwe spelcomputers veel bij het oude gelaten: knoppen in plaats van een intuïtieve besturing.

Hoge prijs

Op de Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles, de grootste gamesbeurs ter wereld, was vorige maand al veel belangstelling voor de Wii. Bezoekers moesten uren wachten voordat ze een glimp konden opvangen van de spelcomputer. Sony kreeg daarentegen veel kritiek te verduren over de hoge prijs die het wil vragen voor zijn nieuwe spelcomputer (500 tot 600 euro).

De journalisten van 37 Noord-Amerikaanse media waren ook enthousiast over Spore, een computerspel van Electronic Arts. Met deze pc-game kunnen spelers een karakter creëren dat zijn weg moet vinden in een nieuwe wereld. Het spel, ontwikkeld door de grote man achter de populaire gamesserie The Sims, won de prijzen 'Best Original Game', 'Best PC Game' en 'Best Simulation Game'.

Prijzen

De Nederlandse spelletjesontwikkelaar Guerrilla, eind vorig jaar overgenomen door Sony, greep naast de prijzen. Het spel Killzone: Liberation won niet in de categorie beste spel voor draagbare spelcomputers. Nintendo ging er met deze prijs vandoor voor 'The Legend of Zelda: Phantom Hourglass' voor de DS.