AMSTERDAM - Popster Prince heeft een oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan het internet gewonnen. Dat heeft de organisatie van de Amerikaanse Webby Awards woensdag bekendgemaakt.

De prijs wordt gezien als het internetequivalent van de Oscar. De organisatie noemt Prince een 'genie' en 'visionair die al vroeg inzag dat de manier waarop wij muziek ervaren door het web compleet zou worden veranderd'.

Album

Prince was de eerste popster die een geheel album, 'Crystal ball' uit 1997, enkel uitbracht op internet. Al jaren gebruikt Prince zijn website om videoclips aan de wereld te presenteren en te communiceren met zijn fans.

De 47-jarige zanger en liedjesschrijver, die eigenlijk Prince Rogers Nelson heet, scoorde hits als '1999' en 'Purple rain'. Prince is een muzikale duizendpoot, die afwisselende stijlen als funk, pop, rock en hiphop beheerst.

Fabchannel

Op 12 juni wordt de prijs uitgereikt tijdens een gala in New York. Dan is ook een delegatie van de Nederlandse concertsite Fabchannel aanwezig; deze won een Webby in de categorie muziek.