REDMOND - In een poging gebruikers van zijn besturingsprogramma Windows beter te beschermen tegen de vele bedreigingen, heeft Microsoft woensdag zijn eigen antivirussoftware OneCare gelanceerd. Tegelijkertijd hoopt het softwareconcern klanten weg te pikken bij virusbestrijders als McAfee en Symantec.

Met OneCare kan een huishouden in totaal drie computers beschermen. In de Verenigde Staten kost het programma bijna 50 dollar per jaar. De komende twaalf maanden wil Microsoft OneCare ook buiten dit land aanbieden. Het is nog onduidelijk wanneer Nederland aan bod komt.

Microsoft richt zich naar eigen zeggen vooral op de 70 procent van de computergebruikers die geen antivirusprogramma gebruikt. Maar, zo gaf het concern toe, ook opent het met OneCare de aanval op andere virusbestrijders.

Virusaanvallen

Andere virusbestrijders als McAfee en Symantec, die fors hebben verdiend aan de virusaanvallen op Windows, zien de bui al hangen en zijn een tegenaanval begonnen. McAfee meldde woensdag aan Falcon te werken, een antivirusprogramma vergelijkbaar met OneCare. Symantec heeft eerder al aangekondigd in de herfst van dit jaar Genesis op de markt te brengen.

Op het internet zijn overigens genoeg gratis antivirusprogramma's te vinden. Onder meer AVG, Avast en Antivir bieden gratis versies van hun software aan. Betaalde programma's hebben vaak wel meer functies.

Bescherming

Wereldwijd draait het overgrote deel van de pc's op Windows. Het besturingsprogramma wordt al jaren overstelpt met virussen en andere schadelijke software. Microsoft heeft herhaaldelijk Windows moeten verbeteren om zijn klanten meer bescherming te bieden. De opvolger van Windows XP, Vista, moet minder zwakke plekken hebben, waardoor hackers en virusverspreiders minder kans maken, zo belooft Microsoft.