AMSTERDAM - De BBC moet de strijd aangaan met de Amerikaanse reuzen Google en AOL. Dit zei BBC-directeur Mark Thompson tegenover het Britse dagblad The Financial Times. Volgens Thompson is de BBC de enige Europese mediagroep die in staat is met dergelijke grootheden te strijden. De BBC zou zich daarom meer moeten gaan richten op het internet.

De uitspraak van Thompson is controversieel. Vorige week eisten leden van de Engelse Conservatieve Partij dat de BBC moest worden onderworpen aan strikte regelgeving om te voorkomen dat de mediagroep internetrivalen zou 'vermorzelen'. Schaduwpremier, George Osborne, beschuldigde de BBC ervan de macht van de 'licence fee' te misbruiken.

Licence fee

Iedere Brit die de BBC wil ontvangen moet een zogenaamde licence fee betalen. Deze kost bijna elf Engelse ponden per maand en is een grote bron van inkomsten voor de BBC. Thompson is van mening dat het voor de BBC essentieel is om te blijven doorgroeien en wil daarom de komende tien jaar de licence fee met 2.3 procent, bovenop de inflatie, verhogen.

Osborne vindt dat dit geld niet gebruikt mag worden door de BBC om haar greep op het internet te vergroten. Zo zou de BBC nu al haar jaarlijkse subsidie, van 2.9 miljard pond, oneerlijk gebruiken om het internet te kunnen domineren. Volgens de politicus zouden jonge, innovatieve ondernemingen hieronder te lijden hebben.