DEN HAAG - Betalingsverwerkingsbedrijf Interpay verricht momenteel een onderzoek naar de beveiliging van elektronische gegevens in de zorg. Dat heeft minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) woensdag gezegd tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Hoogervorst verwacht dat het onderzoek over vier maanden klaar is.

De minister wil vanaf 1 januari volgend jaar een systeem in voeren waarmee waarnemend huisartsen patiëntgegevens kunnen uitwisselen. Vanaf het tweede kwartaal van 2007 moet ook een zogenoemde electronisch medisch dossier (emd) voor de uitwisseling van medische gegevens worden ingevoerd.

Maar diverse grote leveranciers als Labelsoft, Philips Medical Systems en PharmaPartners noemen dat niet realistisch. Volgens hen is er meer tijd nodig om de noodzakelijke computerprogramma's te maken en bij artsen, apothekers en ziekenhuizen in te voeren. Een Kamermeerderheid maakte zich hier zorgen over.

Vertraging

Maar volgens Hoogervorst komt het allemaal in orde. Er zijn elf leveranciers die deze maand meedoen aan een test waarbij hun programma's worden uitgeprobeerd. Hij houdt vol dat er niet nogmaals vertraging zal ontstaan. Er zijn softwarebedrijven die het blijkbaar wel kunnen. Hoogervorst beloofde de Kamer wel elke drie maanden een overzicht te sturen van de bedrijven die zich bij het testen aansluiten en wat hun marktaandeel in de zorgsector is.

Ook de angst voor het te laat invoeren van de pas waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners in de nieuwe computersystemen kunnen inloggen, wuifde de minister weg. Voor 1 januari 2007 moeten ongeveer 500.000 passen zijn uitgedeeld, maar op dit moment zijn er minder dan duizend uitgegeven, zei de VVD. Hoogervorst maakt zich daar niet zo druk om.

Profijt

Hij maakt zich ook niet druk over de kosten die artsen, apothekers en ziekenhuizen moeten maken om hun systemen aan te passen. Hij heeft geen zin in mensen aan de deur die hun hand ophouden en stelde dat het investeren in nieuwe ontwikkelingen een verantwoordelijkheid van de sector zelf is. Volgens de minister levert het de sector ook profijt op.

Wel was hij bereid om een bedrijfsstudie te maken. Het CDA vroeg hierom omdat de partij wil uitsluiten dat er zorgverleners zijn voor wie de kosten wel boven de baten uitstijgen.