AMSTERDAM - Mensen die niets te maken willen hebben met voetbalgekte tijdens het wereldkampioenschap worden via verscheidene websites alternatieven geboden op wedstrijddagen. Onder meer op de websites wegmethetwk.nl en effegeenvoetbal.nl worden dagjes uit gepresenteerd. Ook zijn er antivoetbalspelletjes te spelen.

Volgens effegeenvoetbal.nl hebben de meeste vrouwen een hekel aan voetbal. Zij kunnen via de site ontsnappen aan het 'oranjegeweld'. De internetpagina is een initiatief van de cultuur- en uitgaanssite uitinbrabant.nl. In het schema van het WK worden op elke wedstrijddag alternatieven geboden. Zo bieden verschillende culturele instellingen vrijkaartenacties.

Opstand

Op de website wegmethetwk.nl, die gesponsord wordt door laagsteprijsveiling.nl, worden elf spelregels uitgelegd, waaronder 'Weg met het WK, voor eens en voor altijd' en 'Wij laten ons niet langer buitenspel zetten'. De vrouwen die de site hebben gebouwd 'komen in opstand voor een voetbalvrij Nederland'. De internetpagina linkt onder meer naar een reisorganisatie die voetbalhaters de kans biedt het land vroegtijdig te verlaten.

Het gastenboek op de site is 'wegens een te grote hoeveelheid spam' tijdelijk gesloten. Een enquête geeft aan dat 34 procent van de bezoekers het niet met de boodschappers van de site eens is. Het WK in Duitsland begint volgende week vrijdag.