ARNHEM - De strijd van de makelaarsvereniging NVM tegen de website Zoekallehuizen.nl heeft niets te maken met het beschermen van de positie van de NVM-huizensite Funda op internet. Daarvan probeerde de brancheorganisatie het gerechtshof in Arnhem maandag te overtuigen. De NVM verloor in maart een kort geding tegen Zoekallehuizen.nl.

Met dat kort geding wilde de vereniging deze huizensite verbieden om gegevens over huizen van andere makelaars te gebruiken in de eigen zoekmachine. Intussen raadde de NVM leden aan de informatie op hun sites te beschermen tegen de zoekmachine.

Niet alleen wees de voorzieningenrechter in Arnhem de eis van NVM af. Door de aanbeveling aan haar leden was er volgens de rechter zelfs sprake van 'onderlinge afspraken' die concurrentie op internet voor Funda moeten tegengaan. Daarop diende de Vereniging Eigen Huis een klacht tegen de NVM in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Concurrentie

De voorzieningenrechter in Arnhem is bij zijn oordeel over het beperken van concurrentie te kort door de bocht gegaan, vindt de brancheorganisatie. De rechter had volgens de makelaars die uitspraak alleen op basis van uitgebreid marktonderzoek kunnen doen, en dat is niet gebeurd. Bovendien vinden de NVM-makelaars anders dan de rechter dat er wel sprake is van inbreuk op auteursrecht en databankrecht.

In het hoger beroep stelt de NVM bovendien dat hun leden schade lijden door slordigheden in de vermeldingen op Zoekallehuizen.nl. Op de zoeksite krijgen door de geautomatiseerde gegevensverzameling sommige getallen de komma op een verkeerde plek, zodat een rijtjeshuis 12 miljoen euro lijkt te kosten.

Citaatrecht

Zoekallehuizen.nl stelde dat de rechter over databankrecht en auteursrecht goed heeft geoordeeld. Bovendien heeft de rechter een creatieve oplossing gevonden voor het ontbreken van genoeg specifieke wetgeving over zoekmachines en portals, door te stellen dat het verwijzen naar de NVM-sites onder het citaatrecht valt.

Het gerechtshof in Arnhem moet nu bepalen of er in het kort geding goed geoordeeld is en welk recht er van toepassing is. Uiterlijk 4 juli wordt een arrest verwacht.