AMSTERDAM - Rita Verdonk is met grote meerderheid winnaar geworden van de internetverkiezing voor het VVD-lijsttrekkerschap. Op de website www.rutteofverdonk.nl konden ook sympathisanten van de VVD die geen partijlid zijn, tot zondag middernacht hun voorkeur uitspreken.

Van de 10.000 stemmers heeft 69,5 procent op de huidige minister van Vreemdelingenzaken gestemd, zo meldde bestuurslid Jan Paternotte van de organiserende stichting Het Nieuwe Stemmen maandag.

De verkiezing kende vanaf het begin in mei een vreemd verloop. Mark Rutte scoorde de eerste twee weken het beste. Na het debat in de Tweede Kamer op 16 mei over de zaak-Hirsi Ali groeide de aanhang van Verdonk. "Na dat Kamerdebat twee weken geleden kwam Verdonk in de verdrukking. We denken dat zij daarom veel sympathiestemmen heeft gekregen, aldus Paternotte.

Uitslag

Woensdag wordt de uitslag van de stemming voor het lijsttrekkerschap onder de leden van de VVD bekendgemaakt. De uitslag van de internetverkiezing wordt dan ook officieel gepresenteerd.

De website van Het Nieuwe Stemmen is een samenwerking van een groep jonge leden van VVD, CDA, PvdA en D66. De jongeren willen dat ook niet-leden net zoals in Amerika de lijsttrekker van een partij kunnen bepalen. Voor de verkiezing voor het lijsttrekkerschap van D66 wordt de site www.pechtoldofvanderlaan.nl gelanceerd.