AMSTERDAM - Amnesty International wil een einde aan de censuur op internet. Met een wereldwijde campagne hoopt de mensenrechtenorganisatie een einde te maken aan deze "nieuwe vorm van vrijheidsbedreiging".

Op de website www.irrepressible.info kunnen internetgebruikers een petitie tekenen waarin regeringen worden opgeroepen de censuur van websites te staken. "De vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht. Het is een van de meest waardevolle van alle rechten. We moeten ervoor vechten om het te beschermen", zo luidt het op de website.

Amnesty hoopt dat ook bedrijven bereid zijn om te helpen bij het tegengaan van internetcensuur. Met bedrijven doelt de organisatie op onder andere Google en Yahoo. Deze bedrijven verlenen soms hun medewerking aan censurerende autoriteiten. Google bijvoorbeeld blokkeert op verzoek van de Chinese overheid bepaalde zoekwoorden in de Chinese versie van zijn zoekmachine.

Online censuur vindt vooral plaats in landen als China, Vietnam, Iran en Syrië. Met enige regelmaat worden daar internetcafés gesloten, websites geblokkeerd en chatrooms in de gaten gehouden. Ook komt het voor dat mensen in de cel belanden omdat ze op internet hun regering hebben bekritiseerd of hebben gediscussiëerd over bijvoorbeeld vrijheid en democratie.

Shi Tao

Een voorbeeld daarvan is de Chinese journalist Shi Tao. Hij kreeg 10 jaar cel wegens het versturen van een e-mail naar de VS via een anoniem e-mailadres bij Yahoo. Yahoo gaf de Chinese autoriteiten op hun verzoek het IP-adres van de computer door, waarop Shi Tao gearresteerd werd.