AMSTERDAM - Een werkgroep van het Europees Parlement buigt zich momenteel over een eventuele belasting op e-mailberichten en sms'jes. Het plan is afkomstig van de Franse europarlementariër Alain Lamassoure, die stelt dat het belasten van sms- en e-mailberichten een nieuwe inkomstenbron voor de Europese Unie zou kunnen zijn.

Op een verzonden e-mail zou 0,00001 cent belasting worden geheven. Voor het versturen van een sms'je ligt het bedrag beduidend hoger, dat zou 1,5 cent moeten worden. Volgens Lamassoure is dat een laag tarief, maar kan het voor de Europese Unie veel opleveren, omdat dagelijks miljarden berichten verzonden worden. Daarnaast meent hij dat een dergelijke belasting gemakkelijk te innen is.

Volgens Lamassoure wordt het door de globalisering voor overheden steeds moeilijker om genoeg belastinggeld op te halen. Om die reden zoekt het Europees Parlement naar nieuwe inkomstenbronnen. Bijvoorbeeld door toeslagen te heffen op het kopen van online vliegtickets of door oliebedrijven een toeslag te laten betalen.

Het is nog onduidelijk hoeveel kans het voorstel van Lamassoure maakt.