HILVERSUM - Paul de Leeuw ziet definitief af van een kort geding tegen de NCRV over het vrijgeven van de uitzending over prins Claus. De programmamaker heeft ingestemd met openbaarmaking via internet. Dat heeft de NCRV maandagmiddag gemeld.

Het kort geding was vrijdag al niet doorgegaan, omdat de partijen zich bereid verklaarden deze maandag alsnog met elkaar te praten. De NCRV besloot de aflevering van Herberg De Leeuw van 11 oktober te schrappen. Zij vond "de inhoud op onderdelen niet gepast" in de periode tussen het overlijden en de begrafenis van prins Claus.

'Mythevorming'

Met plaatsing op internet wil de NCRV "mythevorming" rond de uitzending voorkomen. Het programma is vanaf maandagmiddag minstens twee weken op de NCRV-website te bekijken, zoals overeengekomen tussen de omroep en de advocaten van de Leeuw. Maandagavond laat wilden blijkbaar zoveel mensen het programma bekijken dat het niet meer oproepbaar was.

Tijdens het telefonisch overleg maandag was De Leeuw met nieuwe eisen gekomen, aldus de NCRV. Hij wilde onder meer toestemming om bepaalde fragmenten uit het programma alsnog op televisie te kunnen vertonen. De NCRV was daar tegen. Het programma is alleen goed te beoordelen als het in z'n geheel wordt gezien, aldus de woordvoerder.

Gordon en Ramses Shaffy

De omstreden uitzending staat niet geheel in het teken van prins Claus. Zijn dood vormt wel de rode draad. De Leeuw vraagt zijn gasten, onder wie Gordon en Ramses Shaffy, om commentaar op het overlijden.

In enkele sketches, gespeeld door Paul de Leeuw, staat de dood van de prins-gemaal wel centraal. Een namaak-premier Balkenende begint de uitzending met een toespraak. In een persiflage op een tv-schildercursus wordt de koninklijke familie 'geportretteerd', inclusief rood hart met daarin een C. Daarnaast blijkt De Leeuws beroemde typetje Annie de Rooy voor het verkeerde paleis op het defilé te wachten.

Paul de Leeuw zei maandagavond in het RTL-televisieprogramma Barend en Van Dorp voorlopig te "stoppen" met programmamaken, tot het volgende seizoen. Wel gaat hij in de tussentijd mogelijk een rol spelen in een door Edwin de Vries geschreven serie voor de VARA-televisie.

Klik hier voor het video-overzicht van de uitzending