NEW YORK - Computers van Dell worden voortaan standaard uitgerust met software van zoekmachine Google. De twee Amerikaanse ondernemingen hebben daarover een akkoord bereikt. De overeenkomst betekent een nieuwe bedreiging voor de softwaregigant Microsoft, die via zijn internetdienst MSN de computergebruikter voor zich probeert te winnen.

Google-bestuursvoorzitter Eric Schmidt verklaarde donderdag dat zijn bedrijf nog meer van dergelijke overeenkomsten wil sluiten, maar bijzonderheden gaf hij niet.

Dell, de grootste fabrikant van personal computers ter wereld, onthield zich van commentaar. De overeenkomst betekent onder meer dat gebruikers van Dell-computers via een werkbalk direct toegang hebben tot Google.

Yahoo

Eerder probeerde Dell met zoekmachine Yahoo een dergelijke overeenkomst te sluiten, maar dat bedrijf haakte eerder dit jaar af. Yahoo maakte donderdag een strategische alliantie bekend met internetveilinghuis eBay, waarmee het niet alleen Microsoft maar ook Google naar de kroon willen steken. eBay zal op zijn site advertenties plaatsen die bij Yahoo binnenkomen. Yahoo op zijn beurt gaat de boer op met het betalingssysteem van eBay, PayPal.