AMSTERDAM - De particuliere afkickkliniek Smith&Jones in Amsterdam begint in juli met de behandeling van gameverslaafden waarbij de patiënten dag en nacht in de instelling verblijven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens directeur Keith Bakker neemt het aantal tieners dat niet meer kan stoppen met het spelen van computerspelletjes, schrikbarend toe. "Het is een gevaar voor de samenleving. Een onderschat gevaar", zei hij vrijdag.

Intern

Sinds zes maanden kunnen gameverslaafden bij Smith&Jones terecht voor een dagbehandeling, maar die blijkt niet effectief genoeg. "Die mensen moeten echt intern. Ze moeten hier blijven slapen, anders zitten ze thuis zo weer achter de spelcomputer."

Volgens Bakker vertonen gameverslaafden dezelfde symptomen als zware gokverslaafden, compleet met lichamelijke afkickverschijnselen als zweten en trillen. Het zijn vaak jonge patiënten. "De jongste hier is dertien, de oudste ongeveer dertig."

Drugs

Het idee voor de behandeling van gameverslaafden ontstond in de praktijk. Veel jongeren met een gameverslaving gebruiken drugs om langer door te kunnen spelen, constateerde Bakker. "Bij de meesten ontdekken we de gameverslaving pas later, ze komen hier binnen voor een behandeling tegen cocaïne of softdrugs."

Een van hen was Tim (21). Op aandringen van zijn ouders voerde hij bij Smith&Jones een intakegesprek voor zijn cocaïnegebruik. Hij mocht niet meer weg. "Hij is nu vijf dagen clean van zowel coke als games, maar het valt hem zwaar. Toen ik hem zei dat hij zijn Gameboy niet mee mocht nemen, begon hij te huilen", aldus Bakker.

Behandelplan

Brijder Verslavingszorg, een stichting voor preventie en behandeling van verslavingen, kent het probleem. "Wij krijgen steeds meer vragen van vooral ouders die zich zorgen maken over het obsessieve spelcomputergebruik van hun kinderen", zegt een woordvoerster. De stichting inventariseert de omvang van het probleem om preventiemateriaal en een behandelplan te kunnen maken.

Jellinek

Bij de Jellinek Kliniek, een instelling voor verslavingszorg en-preventie in de regio Amsterdam, melden zich volgens een woordvoerder vier tot vijf gameverslaafden per jaar. De verslaafden krijgen een zelfhulpprogramma aangeboden. "Wij nemen alleen de zeer ernstige gevallen op. De kans dat het bij een computerverslaving zo ver komt, acht ik uiterst klein."

Verzekering

De woordvoerder wijst erop dat een gameverslaving geen erkende verslaving is. "Verzekeringen vergoeden de behandeling daarom vaak niet." Hij vermoedt dat het aantal jonge computerverslaafden dat ook problematisch drugs gebruikt, meevalt. "Het zou een verzekeringskwestie kunnen zijn. Een drugsbehandeling wordt vaak wel vergoed."

Tim denkt daar heel anders over. "Ik ken zoveel jongens met dezelfde problemen als ik. Ze gamen soms twaalf uur per dag, eten en drinken amper en gebruiken drugs om door te kunnen gaan. Ze willen alleen hun probleem niet toegeven."